Početna stranica Portala pravosuđa BiHOpćinski sud u Travniku

Projekat digitalizacije arhiva Općinskog suda u Travniku

09.10.2020.

U Općinskom sudu u Travniku dana 05. 10. 2020. godine održan je sastanak, na kojem je na simboličan način označen završetak projekta digitalizacije arhiva suda.

 

Sastanku su prisustvovali Ministar pravde Federacije BiH, g.din Mato Jozić sa suradnicom Mersihom Udovčić, ministar pravosuđa i uprave SBK/KSB g-din Zoran Marković, te ispred Općinskog suda u Travniku predsjednik suda, Goran Dujić, tajnik/sekretar suda Alma Sejfuli, šef  Registra, Nina Sulejmanpašić, glasnogovornik suda, Neda Majstorović, te Lejla Halilović, vođa grupe samoga projekta.

 

Digitalizacija arhiva Općinskog suda u Travniku izvršena je kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou-LIFE, koji provodi IFC, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaida. Cilj projekta je pružanje brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

 

Po okončanju prve faze projekta „digitalizacije“ započela je druga faza „indeksacija“, koja je trajala od prosinca 2019. godine do rujna 2020. godine. Indeksacija podrazumijeva informatičko uvezivanje postojećih elektronskih zapisa skeniranih dokumenata, na način da skenirani dokumenti čine funkcionalnu cjelinu i isti su pogodni za pretraživanja kroz elektronski sustav registra.

 

Za očekivati je provođenje i sljedeće faze Projekta digitalizacije, koji će podrazumijevati podnošenje elektronskog zahtjeva/prijave za upis u sudski registar i korištenje elektronskog potpisa, a što će sve biti propraćeno i izmjenama normativne regulative.

Na ovaj način postupak upisa privrednog društva u sudski registar bio bi znatno skraćen i efikasniji od dosadašnjeg postupka, čime se daje podrška privrednicima, ulaganjima i boljem privrednom i poslovnom okruženju.

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

DSC_0187.jpg

DSC_0195.jpg

DSC_0186.jpg

Ostale fotografije